I Sverige är korruptionen låg, till skillnad från många andra delar av världen. Ett korruptionsdrabbat land är Indien, som kommer på plats 84 i det världsomspännande Corruption Perception Index.
För att minska korruptionen har många tiotusentals indier börjat betala med noll-rupie sedlar. Mer än en miljon sedlar har tryckts och distribuerats. På dessa sedlar står ”Jag lovar att varken ta emot eller ge en muta”. En noll- rupie sedel lämnar man över när någon begär en muta.
Och det tycks fungera. En del som begär mutor kanske skäms när de får noll-rupie sedeln. Andra kanske blir rädda för att bli upptäckta och anmälda. Den som lämnar över noll-rupie sedeln är ju uppenbarligen engagerad i kampen mot korruption och kan tänkas rapportera mutkolven.
Vijay Anand, läkare i både USA och Indien hade sett några småskaliga försök att bekämpa korruption bland asiater i USA. Han utvecklade idéerna och lanserade dem i Indien där han grundade föreningen ”femte pelaren” (Fifth Pillar) som arbetar för bättre moral i civilsamhället.
Enligt Transparency International tvingas särskilt fattiga människor i Indien att betala mutor. Att minska mutor skulle därför också vara ett viktigt led i fattigdomsbekämpning.
Mer om denna reform kan du läsa här: http://india.5thpillar.org/ZRN
I Sverige är kanske korruption inte lika besvärligt. Men tänk om svenskar fick lämna en noll-kronorssedel till varje person som slösar med skattemedel? Samtidigt skulle då en kopia med en kort beskrivning av slöseriet skickas till en organisation som publicerar den.