För 490 kronor kan patienter snart få hjälp med sin halsfluss direkt på apoteket. De nya minutklinikerna som gör det möjligt lanseras på bred front och kan bli en lönsam affär för svenska arbetsgivare.
Svenskt Näringslivs initiativ Reformbanken har tidigare uppmärksammat amerikanska så kallade ”retail clinics” – dagligvarukliniker. Efter att pionjärföretaget MinuteClinic för drygt tio år sedan kickstartade med 22 kliniker har företaget idag 600 stycken, och fler företag har följt efter. I dag bildar klinikerna tillsammans en hel industri.
Det finska företaget Laastari Lähiklinikka har sedan förra året flera kliniker i gång i Finland. Nu tar man modellen till Sverige genom att öppna en handfull kliniker hos apotekskedjan Kronans Droghandel.
– Vi förbereder en lansering i mars, säger Ville Öhman, grundare av Laastari Lähiklinikka.
På plats erbjuds patienten, som inte behöver boka tid, vård av sjuksköterska. Vid behov tar sjuksköterskan kontakt med läkare via videolänk. Medicinen kan sedan hämtas ut direkt på Kronans Droghandel, eller på ett annat apotek. Klinikerna hanterar enklare sjukdomar som halsfluss eller öroninflammationer.
– Initiativ som minutkliniker kan få stor påverkan på vårdsystemet. Det finns flera studier som visar att om samhället öppnar för konkurrens inom en sektor skapar det förutsättningar för att innovationer och experimenterande i sin tur genererar nya lösningar. Om det sedan blir minutklinikerna som verkligen slår på bred front i Sverige återstår att se, säger Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv.
Laastari Lähiklinikka kommer att teckna avtal med försäkringsbolag och arbetsgivare. Enligt Ville Öhman kan lösningen bli lönsam för både anställda och arbetsgivare, som betalar för vårdbesöken.
– Minutklinikerna innebär ett mervärde för arbetsgivarna genom att anställda snabbt kan få vård för enkla åkommor när de blir sjuka. Inom en halvtimme kan de få vård och medicin bredvid arbetsplatsen i stället för att de ska boka en tid och resa till och från sin egen vårdcentral. Därmed kan anställda vara tillbaka på jobbet tidigare, säger Öhman.
De nordiska klinikerna skiljer sig ifrån sina föregångare i USA i det att de också erbjuder läkare. Stefan Fölster ser minutklinikerna som ett sätt att förbättra tillgängligheten i vården och att de på sikt kan bidra till att effektivisera primärvården.
– Det är belagt att om det blir enklare för patienter att uppsöka vården bokar de färre tider och på så sätt förbrukas mindre resurser. Dessutom kan klinikerna upptäcka och behandla sjukdomar tidigare, och på så sätt förhindra stora sjukvårdskostnader längre fram, säger han.
Däremot varnar han för en utveckling där landstingen subventionerar klinikerna och integrerar dem i sitt eget uppdrag.
– Det är viktigt att Sverige låter minutkliniker prövas. Med subventioner finns det en risk för att vårdföretagen drabbas av onödigt regelkrångel och att vården blir ineffektivare, säger Fölster.
I Finland har klinikerna redan haft en effekt på primärvården, som nu har kortare väntetider.
– Vanliga och enkla åkommor är en stor del av primärvården. Med minutklinikerna som stöd kan primärvården spara resurser som i stället kan användas till vård av multisjuka och patienter med kroniska sjukdomar, säger Ville Öhman.
Externa länkar
- Reformbankens sida på Facebook
- www.reformbanken.se
Idéer från när och fjärran som främjar företagande och tillväxt